Varför är rödbetor bra för dig

rödbetor

Rödbetor känner de flesta till och har kommit i kontakt med i någon form. Den kanske mest bekanta formen är rödbetor inlagda i ättika, men denna nyttiga grönsak har på senare tid hyllats som en ny superfood.

Samtidigt som den innehåller nyttiga antioxidanter som kan hjälpa att neutralisera skadliga fria radikaler i blodet, är denna rotfrukt rik på näringsämnen som järn, kisel, kalium, mangan, magnesium, vitamin A, vitamin B6, vitamin B9 (även känd som folat) och vitamin C.

Många studier tyder på att rödbetor kan hjälpa till att sänka blodtrycket och öka uthålligheten, och fungera som ett rengöringsmedel för levern. Rödbetor kan också komma till nytta för pre-graviditets hälsoförberedelser, en hälsosam matsmältning och vissa vetenskapliga indikationer finns på att de kan bekämpa cancerceller.

Hjärtats hälsa
Högt blodtryck (hypertoni) och höga nivåer av det ”onda” kolesterolet ökar chanserna att utveckla hjärt och kärlsjukdomar. Rödbetor tros vara bra för hjärtats hälsa.

Många studier tyder på att grönsaker kan hjälpa till att sänka blodtrycket och ”onda” kolesterolet.
Forskare föreslår att den vetenskapliga grunden bakom rödbetans förmåga att sänka blodtrycket beror på dess höga nitrathalt. Nitrater i denna rotfrukt är tros producera en gas som kallas kväveoxid i blodet vilket leder till vidgning av blodkärl och artärer.

Resultaten publiceras i tidskriften Hypertension (http://hyper.ahajournals.org/content/51/3/784.abstract?sid=30ec2470-d163-4922-9acc-6067babdfa00) visade att personer med högt blodtryck påvisade en signifikant minskning av blodtrycket bara en timme efter att ha druckit 500 ml rödbetsjuice. Vidare så varade den blodtryckssänkande effekten av rödbetsjuice i hela 24 timmar.

Konsumtionen av rödbetor tros även höja nivåerna av HDL eller ”goda” kolesterolet som i sin tur bör bidra till att sänka det ”onda” kolesterolet. Höga nivåer av det ”onda” kolesterolet i kroppen kan leda till skador på kärlväggarna, vilket i värsta fall leder till stroke och hjärtinfarkt.

Matsmältningen
Rödbetor är rika på betain. Detta ämne tros vara till nytta för matsmältningen.
Betain har rapporterats förbättra matsmältningen genom att öka nivåer av magsyra, vilket skulle kunna bidra till att minska uppblåsthet, förhindra matöverkänslighet, och kontrollera jäst och bakterietillväxt. Att avhjälpa låg magsyra via tillskott och kost, t.ex. genom att konsumera livsmedel rika på betain bör också bidra till att förbättra matsmältningen och därmed upptaget av näringsämnen.

Comments

comments