Hur tvättar man frukt och grönsaker på rätt sätt?

Många grönsaker innehåller bekämpningsmedel.

Innan rengöring av frukt och grönsaker är det nödvändigt att rengöra arbetsytan, redskapen samt tvätta händerna väl med tvål och varmt vatten. Om utrustningen inte är ren, kan bakterierna från ytan av maten komma in i det inre under skärning och peeling.

För att frukt och grönsaker ska vara säkra att äta behöver de en bra rengöring vilket borde lösa upp alla bakterier och kemikalier som finns på ytan. Att endast skölja frukt och grönsaker under rinnande vatten är ofta inte tillräckligt.

Gröna bladgrönsaker behövs separeras och bladen bör hålls nedsänkta i vatten under några minuter. Därefter bör bladen silas och sköljas väl och processen upprepas en gång till. Vattnet kommer att vara tillräcklig för ekologiska grönsaker och frukter, men om du är osäker på odlingsmetod så kan du tvätta med vinäger.

Blanda två koppar vatten med en halv kopp vinäger och doppa grönsaksbladen i fem minuter. Skölj därefter med  rent vatten. Torka med en ren köksduk. Detta minskar, men eliminerar inte närvaron av bakterier, och vinäger kan delvis påverka texturen och smaken av olika livsmedel.

Grönsaker såsom broccoli och blomkål bör förvaras i kallt vatten eller i en blandning av vinäger och vatten under en minut före tvättning. Grönsaker och frukter med ett tjockare skal/skinn, till exempel tomat och mango behöver borstas innan med en tvättborste avsedd för råa livsmedel.

Det är även nödvändigt att tvätta och skala frukterna vars skal inte äts, till exempel vattenmelon och honungsmelon, för att förhindra att bakterier från kommer in i köttet under skärning. De flesta bakterier kommer att finnas kvar i resterna av jorden som kan täcka vissa grönsaker och frukter. I detta fall är det nödvändigt att först skölja dessa under rinnande vatten och sedan gnugga bra innan man serverar.

Mot bekämpningsmedel och bakterier kan man förutom vinäger även använda en blandning av salt och citronsaft. Fyll en spraybehållare med vatten och tillsätt en matsked salt och lite citronsaft. Spraya blandningen på de önskade frukter eller grönsaker och låt stå i 10 till 15 minuter. Efter det, skölj under rinnande vatten, torka och servera.

Om du inte vill tvätta livsmedel med något annat än vanligt vatten så kan du blötlägga dem över natten och skölja med ljummet vatten nästa morgon. Grönsaker och frukter bör inte tvättas så fort de är inköpta, eftersom detta kommer att förstöra dem snabbare. Tvätta istället strax innan användning.

Sprayen för borttagning av besprutade kemikalier måste verka i minst tio minuter.

Grönsaker och frukt kan tvättas med ett medel som är enkelt att göra hemma. Köp en sprayflaska och tvätta den noga. Häll i en matsked färsk citronsaft, två matskedar ättika och 250 ml vatten. Stäng ordentligt och skaka kraftigt för att blanda alla ingredienser. Spraya blandningen på frukt och grönsaker före användning, låt verka tio minuter och skölj därefter under rinnande kallt vatten. Använd en ren trasa för att torka innan du skalar och skär. Efter sköljning med vatten kommer smaken och lukten av vinäger inte att kännas.

Minst behandling behöver kål, auberginer, blomkål och ananas.

Intag av frukt och grönsaker som behandlats med bekämpningsmedel kan minskas genom att köpa ekologiskt odlade livsmedel, men det kan vara dyrare för många. Om du inte kan få tag på ekologiska livsmedel, välj då livsmedel som minst behandlas med bekämpningsmedel. I denna grupp ingår grönkål, lök, sparris, aubergine, cantaloupemelon, blomkål, mango, kiwi, avokado, ananas och grapefrukt.

När det gäller citrusfrukter kräver dessa extra försiktighet. Det rekommenderas INTE att man använder deras skal, som t.ex citronskal, till exempel vid bakning. Använd då endast ekologisk citron.

Comments

comments