En smoothie eller en fruktjuice är ett dåligt val för hälsan

Smoothies är ohälsosamma

Med tanke på den strömmen av varningstexter om salt, fet och sötad mat kan man tro att en helt naturlig fruktsmoothie skulle ge dig lite extrapoäng hos dietpolisen.
Men nej – nu verkar det till och med som att mosad frukt är dåligt för oss. Trots att de betraktas som hälsosamma alternativ till läsk är smoothies och juice faktiskt den nya faran i kampen mot fetma, enligt dietister.

De hävdar att smoothies kan innehålla så mycket socker som en stor läsk. Juicepressning tar bort fiber och en del av de näringsämnen som finns i en frukt eller grönsak. Det naturliga fruktsockret i smoothien kan alltså lägga till hundratals kalorier till ditt dagliga energiintag.

Professor Barry Popkin sade ”att varna folk om de potentiella riskerna med smoothies och fruktjuicer är nästa steg i kampen mot fetma.” Han tillade: ”I varje land har de ersatt läsk emed fruktjuice och smoothies som en ny hälsosam dryck.”

smoothies är fulla av socker och ohälsosamma

En smoothie om dagen är inget bra alternativ

Han sa att det var mycket sundare att ÄTA frukt eller dricka grönsaksjuice istället. De flesta människor känner sig fulla efter att ha ätit två apelsiner. Men smoothies innehåller socker från upp till sex apelsiner men är mindre mättande än att äta frukten, vilket gör oss mer benägna att vilja äta efteråt.

Detta undergräver de upplevda fördelarna med att ha en smoothie, säger professor Popkin, från University of North Carolina. Han tillade: ”Mosade smoothies gör inget bra för oss, men de ger oss samma mängd socker som 4-6 apelsiner eller en stor cola. Det är en fälla.”

Företag som Coca-Cola och Pepsi har köpt upp många juice- och smoothieproducenter för att kunna göra vinst på dess hälsosamma rykte. Coca-Cola äger Innocent, som säger sig vara Europas största smoothie-varumärke. En nyligen genomförd studie fann att personer som åt hela frukten var mindre benägna att få fetmarelaterade typ 2-diabetes, medan de som drack juice hade en ökad risk.

Att byta ut fruktjuice mot frukt tre gånger i veckan minskar risken för typ 2-diabetes med 7 procent. Britter konsumerar 3144 kalorier i veckan från icke-alkoholhaltiga drycker, en studie som University of Glasgow gjorde. Detta lägger till 450 kalorier om dagen till kosten.
Företaget Innocent uttalade sig att folk som dricker juice var mindre benägna att bli överviktiga.

De tillade även: ”Smoothies är gjord endast av frukt och innehåller därmed samma mängd socker som du hittar i motsvarande mängd frukt.”

 

Källa: Dailymail.co.uk

 

User Rating: 3.0 (1 votes)
Sending

Comments

comments