ACAI – Har Acaibär en effekt?

Acaibär och dess effekter

Acai, ett palmträd hemmahörande i Central-och Sydamerika producerar rödlila bär som liknar blåbär och tranbär. Med en rik, chokladliknande smak, har acaibär nyligen dykt upp i massor av näringstillskott och juicer (andra populära antioxidanter inkluderar gojibär, noni juice, mangostan, Camu Camu och syrliga körsbär).

I Brasilien använder invånarna acaibär för att boka olika hudåkommor och dricker acaifröte för att sänka febern. Brasilianare har även länge använt kokta beredningar av acairot för att behandla olika tillstånd, allt från mensvärk till diabetes.

Fördelar med Acai

Acaibär kosttillskott för att gå ned invikt

Acaibär kosttillskott

Under de senaste åren har tillverkare av kosttillskott börjat marknadsföra ACAI som den bästa källan till antioxidanter (ämnen som skyddar cellerna från fria radikaler). I själva verket introducerades år 2008 53 nya produkter som innehåller ACAI i USA och försäljningen samma år översteg

Acai förespråkare hävdar att denna ”superfruit” innehåller 10 gånger mer antioxidanter än röda druvor och levererar en anmärkningsvärd blandning av aminosyror, essentiella fettsyror och fibrer. Enligt acaiförespråkare, kvalificerar fruktens näringsprofil ACAI till en kraftfull försvarare mot hjärtsjukdomar, cancer, matsmältningsproblem, allergier och autoimmuna sjukdomar. Vissa kosttillskottstillverkare hävdar också att acai främjar viktminskning.

 

Vad säger vetenskapen om Acai?

Trots att forskningen har visat att acai verkligen är rik på antioxidanter så har väldigt få studier testat fruktens effekter på människor. Bland de mänskliga studier finns en från 2008 med endast 12 personer; Det viktigaste resultatet i denna studie var att ACAI faktiskt kan upptas av den mänskliga kroppen när den konsumeras som juice eller frukt.

I provrörsstudier har forskare under tiden visat att ACAI-extrakt kan trigga apoptos hos cancerceller och minska inflammation. Men tills andra studier på människor kan replikera dessa resultat bör inte ACAI betraktas som ett bombsäkert botemedel mot cancer eller ett antiinflammatoriskt medel.

User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending

Comments

comments