7 Livsmedel du inte trodde innehåller gluten

Livsmedel som innehåller gluten

1. Salladsdressing

Många producenter av läckra såser och salladsdressingar tillsätter vete som används som förtjockningsmedel. För att undvika kontakt med gluten kan du göra egna såser väldigt lätt, till exempel: Senap, citronsaft eller äppelcidervinäger med lite salt och peppar är enkla ingredienser man behöver för en god salladsdressing.

2. Mögelost

Läckra mögelostar som t.ex den populära Gorgonzola innehåller väldigt ofta gluten eftersom tillverkarna, för att påskynda bildandet av mögel, tillsätter brödbitar. Jästen från bröd accelererar nämligen tillväxten av dessa.

3. Buljongtärningar

Tillsatser som t.ex smakförstärkare utgör huvudsammansättningen i många förädlade livsmedel och innehåller ofta maltodextrin. Personer känsliga mot gluten bör vara uppmärksamma på alla livsmedel som innehåller maltodextrin då det kan finnas spår av gluten i dessa livsmedel.

4. Inlagda grönsaker

Saften från inlagda grönsaker som t.ex inlagd gurka kan innehålla en blandning av malt och vinäger, som liknar öl till sammansättningen och innehåller ofta gluten. Så när du köper en favoritmat, läs noga innehållsförteckningen på etiketten.

5. Korv och pastej

Bakom den goda och frestande smaken av wienerkorvar och pastejer står oftast flera tillsatser och konserveringsmedel vilka väldigt ofta innehåller gluten.

6. Soja

En av de viktigaste ingredienserna i sojasås är gluten. En smart ersättare är tamarisås vilken består av ren soja, vatten och havssalt utan tillsatser av vete.

7. Glass

När ni testar nya lockande smaker av glass, håll koll på innehållsförteckningen. Mer specifikt kornmalt-aromer och degbitar är vanliga ingredienser i glass. Dessutom så används utrustningen där en del av ingredienserna i glassen tillverkas ofta även för behandling av vete.

Comments

comments